Psychosociale gespreksvoering - 2e druk
Over

Psychosocialegespreksvoering.nl

Welkom op de website voor de tweede editie van het boek Psychosociale gespreksvoering - De kunst van observatief luisteren, geschreven door de psycholoog Markus van Alphen en uitgegeven door Boom.

 

Er zit een verhaal achter de kunst van observatief luisteren. Het is een gedachtegoed dat is ontstaan in de lespraktijk van de auteur. De voor hem vanzelfsprekende opvatting over wat écht goed luisteren is, bleek helemaal niet zo vanzelfsprekend te zijn. Sommige mensen luisteren en verstaan, sommige mensen luisteren en zien, en sommige mensen luisteren en begrijpen. Ze begrijpen waar een mens vandaan komt, ze begrijpen vanuit welke emotie antwoorden worden gegeven, ze begrijpen de pijn die mensen met zich meedragen en ze hebben geen oordeel. Observatieve luisteraars kunnen een mens helpen, niet vanuit hun eigen referentiekader, maar vanuit werkelijk begrip. Dat is een kunst die niet slechts voor een enkeling is weggelegd. Ieder mens, open van geest, kan het leren. Het is een kunst waarin de auteur jou met behulp van dit boek wil laten delen.

 

Het draait om emoties

Als observatieve luisteraar ben je niet zozeer geïnteresseerd in wat cliënten je vertéllen over hun emoties, maar veel meer ben je geïnteresseerd in de emoties die je opvangt áchter het gesproken woord. Het zijn de emoties die je opvangt met meer zintuigen dan alleen je oren, je ziet ze ook en soms kun je ze zelfs voelen. Tussen de emoties waarover mensen vertellen en de emoties die je tegelijkertijd werkelijk ‘hoort’, zit vaak een wereld van verschil. Dit besef is door de auteur observatief luisteren genoemd. Het resultaat is in dit boek vastgelegd.

 

Dit boek over gespreksvoering gaat daarom diep in op emoties. Voor observatief luisteren is een stevige portie theorie over emotie onontbeerlijk. Pas wanneer je sensitief genoeg bent om op te merken wat er in de beleving van je cliënt gaande is, kun je erop inspelen en biedt observatief luisteren je een enorme verrijking in de basisvaardigheden van gespreksvoering. Het is deze verdieping die ervoor zal zorgen dat je sneller tot diepgang, sneller tot de kern, sneller tot effectieve gesprekken en daarom tot betere hulpverlening zal komen.

 

Deze website ondersteunt het boek door digitaal materiaal aan te bieden, waaronder uitgebreid filmmateriaal, links, werkbladen en per hoofdstuk een aantal oefenvragen.

 

 

Algemene informatie

Het boek Psychosociale gespreksvoering telt ongeveer 360 pagina’s, is geschreven door Markus van Alphen en wordt uitgegeven door Boom Uitgevers Amsterdam. Wilt u het boek citeren, dan is de volledige literatuurverwijzing:

 

Van Alphen, M.F. (2019). Psychosociale gespreksvoering - de kunst van het observatief luisteren. Amsterdam: Boom.
ISBN: 9789024425099

 

 

Klik hier om een indruk te krijgen van de schrijfstijl van de auteur.

 

Een docentenexemplaar kunt u bestellen op de website van Boom Uitgevers Amsterdam, klik hier.

 

 

Meer informatie:

Tip: deze website werkt wel op systemen met een smal scherm zoals een smartphone, maar je kunt hem beter gebruiken op een computer of tablet.

Hint: this website does work on a smartphone screen, but we recommend that you use a computer or tablet.